top of page

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNÜ TANIYALIM

saimeerbar

Çocuğun zekasında bir problem olmamasına karşın okuma, anlama. Yazma, düşünme, matematik ve motor becerileri alanında yaşıtlarından geride olup düşük başarı göstermesi, özel öğrenme güçlüğü olarak tanımlanabilir. ÖÖG, hastalık değildir, zeka geriliği değildir. Sadece öğrenmenin farklılığıdır. Eğitim ve erken müdahale ile başarıya gidilir. ÖÖG tanısı bireye göre çeşitlilik göstermektedir.

Tabi ki en uygun olanı ve bilineni disleksidir. Buna göre: Disleksi: Okuma, anlama becerilerinde güçlük (dil boşluğunu da kapsar) Diskalkuli: Matematik becerilerinde güçlük Disgrafi: Yazma becerilerinde güçlük Dispraksi: Motor becerilerinde güçlük

NEDENLERİ Genetik yapı Nörolojik sorunlar: beynin bilgiyi işlemede, algılamada kullanmada sorun yaşamasıdır. Gebelik öncesi-anı-sonrası karşılaşılan olumsuzluklar. Çevresel faktörler, ekonomik zorluklar ya da kültürel farklılıkların öğrenme güçlüğüne neden olmamaktadır. Bu nedenler almış olunan tanının eğitim sürecinde etkendir.

GENEL ÖZELLİKLERİ

Normal ya da üstün zeka Yaratıcı olma Yönergelere uymada zorluk Sosyal ilişkiler zayıftır İfade becerileri zayıftır Özellikle disleksi olan çocuklarda dil problemi vardır Özgüvenleri düşüktür Çok unutkan ve dalgınlardır Dikkat dağınıklığı vardır İlgileri çok kısa sürelidir, çabuk sıkılırlar ve yorulurlar El-göz koordinasyonları zayıftır Denge sorunu yaşarlar Soyut kavramları anlamlandıramazlar Arkadaş edinmede zorlanırlar, dışlanırlar Dağınık ve düzensizdirler Sorumluluk duyguları gelişmemiştir Cesaretsizdirler Bilgi transferi yapamazlar Organizasyon planlama becerileri yoktur


AİLELER NELER YAPMALI

Ailenin çocuğunun özel durumunu fark etmesi, onu anlaması, farklılığını kabul etmesi ve aktif olarak eğitim sürecine katılması başarılı bir sonuç için çok önemlidir. Aile durumu ne kadar çabuk kabullenir ve süreci başlatırsa beklenti ve kaygı uygun hale gelecektir. Sizler de çocuğunuzda yukarıda yazılan belirtileri gözlemlerseniz rehabilitasyon merkezimize gelerek ücretsiz değerlendirme ve bilgi alabilirsiniz. İlk olarak çocuğunuza değerli olduğunu hissettirin, duygusal bağ kurun. Çocuğunuzun güçlü-zayıf yönlerini tespit edin. Örneğin yazısı bozuk olan çocuğun resim yapmayı sevmesini, güzel resim yapmasını önemseyin ve bunu hissettirin. Öğrenemiyor diye olumsuz eleştiriler yapmaktan kaçının ve ceza vermeyi düşünmeyin. Her şey daha da kötü olur. Anlaşılır, kısa yönergeler kullanın.

PRATİK BİLGİLER Okumanın zeka ile ilişkilendirilmesi yanlıştır. Okuma bir beceridir. Zeka ile ilgisi yoktur. Ters yazıyor diye endişe duyulan çocuğa ilk olarak sağ-sol kavramı öğretilmelidir. Doğru okumaya odaklanan çocuk anlamı kaçırır. Onlar bizim gibi görmezler. Ben okula gittim’ cümlesini ‘ B e n k l a u o g i m t t i.’ Şeklinde karışık görürler. Yazıyı bulanık dalgalı bir su gibi görürler, algılarlar.

Evinizde kaç tane kapı var diye sorulan çocuk

´ Sayarken yukarı bakıyorsa görsel ´ Sayarken aşağı bakıyorsa dokunsal ´ Sayarken karşıya bakıyorsa işitsel ´ Öğrencinin durum tespitinde önemli bir ipucudur.




NAZMİYE OVA

ÖZEL EĞİTİM ALAN UZMANI


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

NEDİR BU DİL KONUŞMA BOZUKLUĞU?

Dil en önemli iletişim ve etkileşim aracıdır. Konuşma dilin seslerle ifade edilme durumudur. Dil konuşma bozuklukları yaygın olarak...

Comments


bottom of page